SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

7 Nutrition

  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8857 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 602 Data: 2024-01-17 08:30:21
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7517 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] zdrowiu wskutek ich stosowania. Referencje: 1. Anssi H. Manninen “HIGH-PROTEIN WEIGHT LOSS DIETS AND PURPORTED ADVERSE EFFECTS: WHERE IS THE EVIDENCE?” Sports Nutrition Review Journal. 1(1):45-51, 2004. 2. Butterfield GE. Whole-body protein utilization in humans. Med Sci Sports Exer. 1987;19:S167–S165. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5155 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1965 Data: 2022-09-25 18:48:44
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7539 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • Wiele osób zadaje mi pytania, czym kieruję się w doborze ilości serii i powtórzeń w treningu siłowym. Warto przypomnieć kilka modeli, które można wykorzystać przy pracy ukierunkowanej na wzrost masy, siły czy mocy mięśni. W pierwszym artykule z cyklu opiszę podstawowy sposób zwiększania obciążeń w skali makro-cyklu, czyli rampę. W eksperymencie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20746 Data: 2017-06-05 08:56:16
  • Kreatyna to skuteczny i popularny suplement. Wiele badań wykazało, że kreatyna może zwiększyć masę mięśniową, siłę, a także wydajność ćwiczeń o wysokiej intensywności. Kreatyna oferuje korzyści nie tylko sportowcom, ale każdemu z nas, wpływając pozytywnie na pracę całego ciała i mózgu. Zmniejsza pogorszenie funkcji poznawczych osób starszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16720 Data: 2020-05-04 08:39:05
  • [...] Almoosawi S., Prynne C. J., Hardy R. & Stephen A. M. Diurnal eating rhythms: association with long-term development of diabetes in the 1946 British birth cohort. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases: NMCD 23, 1025–1030, doi: 10.1016/j.numecd.2013.01.003 (2013) Almoosawi S., Prynne C. J., Hardy R. & Stephen A. M. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4865 Data: 2017-04-27 10:10:09
  • 7 zasad treningu XXI wieku

    Artykuł
    Trening

    [...] Kerksick, C.M., Arent, S., Schoenfeld, B.J., et al. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2017: 14: 33. Schoenfeld, B.J., Aragon, A. A. & Krieger, J.W. The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis. Journal of the [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5641 Data: 2018-06-17 14:42:09
  • [...] Russ McDermott „Rheo H Blairand the Secrets of Bodybuilding Nutrition” https://pl.scribd.com/document/20725231/Rheo-H-Blair-and-the-Secrets-of-Bodybuilding-Nutrition Arun Sharma, S. Amarnath, M. Thulasimani, and S. Ramaswamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10511 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • [...] Źródła: Kerksick, Chad M et al. “ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 15,1 38. 1 Aug. 2018, doi:10.1186/s12970-018-0242-y Kreider, R.B., Kalman, D.S., Antonio, J. et al. International Society of Sports Nutrition position stand: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1254 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • [...] i maratonu, triatlon, długodystansową jazdę na rowerze itd.). Podawanie odżywki (np. carbo lub bardziej zaawansowanej w rodzaju „ISO energy plus” z SFD Nutrition) sprzyja odbudowie glikogenu po ćwiczeniach siłowych, treningu aerobowym, interwałowym lub mieszanym. Mieszaną charakterystykę mają np. zajęcia z zapasów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13823 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12567 Data: 2020-11-14 12:14:59
  • [...] Długoterminowy wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie Otyłość W 2006 roku, po przejrzeniu danych z 87 opublikowanych badań, autorzy Berkow i Barnard opisali w Nutrition Reviews, że dieta wegańska lub wegetariańska są bardzo skuteczne w odchudzaniu. Zauważyli również, że populacje wegetariańskie mają nieco niższy wskaźnik chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2697 Data: 2021-08-16 15:39:21
  • O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry.  Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1051 Data: 2023-03-26 21:17:41
  • Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11578 Data: 2017-07-10 11:08:37
  • [...] Participant Data Meta-Analysis Provides No Evidence of Intervention Response Variation in Individuals Supplementing With Beta-Alanine in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/31/4/article-p305.xml?content=abstract GLENN J.M. i in. Effects of Acute [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2554 Data: 2022-09-12 08:14:17
  • Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 49578 Data: 2018-02-09 08:16:29
  • Kulturystyka - mity i fakty

    Artykuł
    Lifestyle

    [...] 15. Anssi H. Manninen “HIGH-PROTEIN WEIGHT LOSS DIETS AND PURPORTED ADVERSE EFFECTS: WHERE IS THE EVIDENCE?” Sports Nutrition Review Journal. 1(1):45-51, 2004. Mitchell L1, Slater G2, Hackett D1, Johnson N1, O'connor H „Physiological implications of preparing for a natural male [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20889 Data: 2018-09-04 08:54:14